Roditeljski Sastanak- Otvorena Vrata u Oktobru
Roditeljski sastanak,  Udruženje Nas Kutak

Roditeljski Sastanak Novembarska Problematika

Kao i svakog meseca, već nam roditeljski sastanci, otvorena vrata, prelaze u naviku. Šta nas sve muči, sa kojim su se problemima sve suočili roditelji …. Sve to će biti u našoj rubrici pod nazivom Novembarska problematika.

Sva pitanja koja šaljete, ovde, na instagramu, fb, ili pak što uživo na sastanku postavite, ostaje između Vas i mene dragi roditelji. Objavljujemo ih bez inicijala , ali kao mogućnost da bar drugim roditeljima razjasnimo ili predupredimo neke greške.

Jako je teško, na osnovu pitanja postavljenog u pisanom izdanju, oskudnog objašnjenja, dati tačan plan i program rada. Ono što ajemo su predlozi, koji su nekako više uopšteni, dok konkretni idu za konkretno dete koje smo upoznali.

Novembarska problematika

1. Česta su pitanja po kom programu radimo. Kako bih to rekla, program je isključivo naš i kreira se za svako dete ponaosob. Pre svakog kreiranja programa, moramo dobro upoznati dete ali i porodicu. Roditeljima smo svakodnevno dostupni za savetovanje, organizaciju aktivnosti kod kuće, izradu materijala za rad.

2. Imamo devojčicu 4 godine, koja govori, ali niko osim nas roditelja je ne razume. Mi smo je već naučili, pa lako shvatimo šta želi. Inače, prevremeno rođena, uključena je u logopedski tretman, dva puta nedeljno, ima već godinu dana, ima pomaka u smislu da nas više sluša, ali kod govora ne. Idemo u privatni vrtić. Šta da radimo? Kako da je naučimo da pravilno govori?

odgovor: Šta nam je činiti u ovakvim situacijama. S obzirom da je dete već uključeno u logopedski tretman, roditelji treba da porazgovaraju sa svojim terapeutom. Šta on konkretno misli, da se formira plan rada po kome bi i roditelji bili uključeni. Ono što je dobro, je što je devojčica uključena u vršnjačku grupu, i što postoji razumevanje. Kako je naučiti da pravilno govori? Tako što izbacujemo bebeći jezik, ukoliko ga je bilo, tako što joj nećemo servirati rečenice da uči napamet, već će učiti situaciono sa razumevanjem, bez euforije kada se nešto pravilno izgovori, i bez teranja. Samo teranje da govore, deci koja imaju poteškoća u govorno jezičkom razvoju, izaziva pad samopouzdanja.

Novembarska problematika

3. Kako da reagujemo kada se naše dete ugrize? Ne uvek, ali počela je da grize svoje dlanove sve češće.

Odgovor: POsmatrajte svoje dete za početak. Posmatrajte je u raznim situacijama. Kada se pojavi autoagresija, pribeležite tu situaciju. Opišite je do detalja. Onda je prostudirajte. Šta je u datoj situaciji dovelo do toga da je Vaše dete moralo sebe da ugrize. Jer, za ovakav akt potrebni su okidači, nešto što smeta, što narušava normalno funkcionisanje. Kada pronađete okidače, onda rešavajte njihovo odklanjanje, i ovaj oblik ponašanja se neće pojavljivati.

Ovakav oblik ponašanja zna da bude i dečiji način komuniciranje ukoliko je u pitanju dete koje ne govori. Vrlo često ne razumemo šta dete želi, ili ono jednostavno toliko želi da nam nešto kaže a ne može…i možete zamisliti šta se tada dešava u detetu.

Ukoliko je pitanju neverbalno dete, pomozi te mu uz pomoć kartica. Ono što mi je iskustvo pokazalo, a to je da ABA i Pecs znaju da daju jako dobre rezulatate. Međutim, vodite računa i kako koristite ove metode. Nađite dobrog terapeuta.

Novembarska problematika

4. Šta uraditi kada dete koje ima samo 2 godine, krene da grize ili sebe ili sve oko sebe ukoliko mu ne ispunimo ono što želi?

Ovo je već pitanje vaspitanja i postavljanja granica. Kako obično kažu naši stari – nije dete rodilo Vas, već Vi njega.

Jednostavno, Vaše reči moraju da imaju težinu. Već negde ste bili odustali, i to je dete jako dobro upamtilo. I ono nastavlja borbu sa Vama kako bi vi opet odustali. S obzirom da ne odustajete, preostaje mu samo oblik agresivnog ponašanja. Morate biti istrajni i uporni i morate postaviti granice. Kada kažemo granice, tu se ne misli na neko kažanjavanje niti bilo šta slično tome. Jednom Ne uvek mora biti Ne. Uvek pođite od sebe. Menjate sebe kako bi promenili ponašanje deteta. Ukoliko se ne možete snaći, onda potražite pomoć stručnjaka u svom mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *