Roditeljski Sastanak- Otvorena Vrata u Oktobru
Roditeljski sastanak,  Udruženje Nas Kutak

Roditeljski sastanak Oktobarska problematika

S obzirom da situacija sa Kovidom 19 ne jenjava, broj roditelja je ograničen. Svake poslednje subote u mesecu, razgovaramo o prethodnom. Pokušavamo da zajedničkim snagama dođemo do rešenja. Oktobar je doneo nova pitanja, nove porodice, nova rešenja. Ovu su neka oktobarska pitanja

Oktobarska Pitanja i odgovori

  1. Zanimljiva je činjenica, da mnogi roditelji i ne znaju da u Pančevačkim vrtićima postoje pedagoški asistenti. To je na neki način ohrabrilo roditelje da svoje dete sa razvojnim poteškoćama upišu u državni vrtić, tj da konkurišu za sledeću godinu. Koje su obaveze pedagoškog asistenta? Pedagoški asistent pruža pomoć i dodatnu podršku deci, u skladu sa njihovim potrebama, sarađuje sa vaspitačima, stručnim saradnicima, roditeljima/starateljima, a zajedno sa direktorom sarađuje sa nadležnim ustanovama, organizacijama i udruženjima i jedinicom lokalne samouprave i obavlja druge poslove, u skladu sa Zakonom.
  2. Zašto smo i odakle nam ideja da započnemo radionice gde deca idu kod frizera, zubara….? Pre svega, mnoga deca sa razvojnim poteškoćama ili su hiper ili su hipo senzitivna. Jednostavno deci ne prija šišanje, plaše se makaza, ne vole da im neko čačka kosu ili pak jednostavno nisu nikada ni bili kod frizera. A kako da vole nešto što nikada nisu ni videla, ni radila. Ništa se nije ni naučilo ni pevazišlo a po najmanje steklo poverenj za samo jedan dan. Zato su i nastale radionice, gde ćemo mi ići sa decom ne samo na šišanje već na još mnoga mesta za koja smatramo da će im biti od znaćaja.
  3. Problematika oko IOP-a i ko ga radi, kad se radi…. traje i trajaće dok god svaka škola ne bude imala defektologa kao stručnog saradnika. Jednostavno sistem ne funkcioniše kako bi trebao, kako je zamišljeno. Učitelji su zbunjeni. Kada je izrada IOP-a u pitanju, sasvim je razumljivo da se ne može odmah raditi. Jer su mnoga pitanja upravo bila vezana za vreme kada se radi IOP. Pre samog upoznavanja deteta, potrebn o je da se uradi tranzicija, koju radi psihološko-pedagoška služba u saradnji sa vaspitačem, pedagoškim asistentom i budućom školom. Potrebno je dete već ima urađen pedagoški profil u vrtiću. Učitelj pre n o da upozna dete dobija pedagoški profil na uvid. Učitelj može zakazati sastanak i pre početka školske godine i upoznati se sa novim učenikom. Dete bi trebalo da vidi i školu, svoju buduću učionicu….Na osnovu pedagoškog profila, učitelj već na neki način ima uvid u ono šta dete može a gde treba pogurati. Posle tomesečne opservacije, na osnovu pegagoškog profila, učitelj u saradnji sa iop timom i roditeljima, radio iop. Iop nikako nije dokument koji radi samo jedna osoba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *