Dečija Igra i Kako Izbeći Stereotipije
Aktivosti za decu,  Edukativne igračke kućna izrada

Dečija igra! Šta je u stvari dečija igra? Kako izbeći stereotipije?

Dečija igra je dvostruka aktivnost za decu. Sa jedno strane to je aktivnost koja im pričinjava zadovoljstvo, dok sa druge strane to je aktivnost kroz koju rade tj uče. 

Dečija igra

Kako možemo izbeći stereotipije kada je dečija igra u pitanju?! Da li je možemo usložiti, oplemeniti…. Kako podstaći igru kod deteta, inicirati komunkaciju, interakciju, učenje…. ?!

Igra- moćno oruđe

U ovom primeru, objasnićemo igranje sa magnetima.

Mesto igre i sam početak igre bira dete, mi smo na početku samo posmatrači. Polako se ubacujemo u igru. Da li će naš ulazak u igru biti postepen ili iznenadan, zavisi od deteta i od samog njegovog načina igre. 

Važno je da budemo u detetovom vidnom prostoru.

Naša malena drugarica, u ovom primeru je izabrala fotelju. Mnogi bi rekli da fotelja nije za učenje već za odmor. S obzirom da ona ima samo 2,5 god fotelja itekako može biti njen prostor za učenje. Ona je udobna, ne unosi nervozu, podseća na dom, dete je opušteno tj prirodno se oseća u njoj.

Igramo se magnetima, a videćete i kako.

Dečija igra sa magnetima

Kako se dete obično igra a početku

  • ređa magnete ispred sebe,
  • uvodimo pravljenje parova- po boji, obliku  (klasifikacija)
  • spaja i razdvaja magnete,
  • uočava kako se spajaju, odbijaju, na koji način da ih spoji……. 
    (istraživanje)

Kako bi se uključili u igru, uvodimo kartonske krugove u bojama magneta. Dodajemo detetu jedan po jedan krug. Na početku ih samo ređa ispred sebe. Onda se mi opet uključimo. Pokažemo da se na tim krugovima mogu ređati magneti. Onda polako uvodimo klasifikaciju i po bojama. Dete  već polako uočava da na pojedinim krugovima može ređati magnete iste boje.

Na početku igramo se po dečijim pravila. Polako preuzimamo vođstvo. Neprimetno namećemo nova pravila igre, uvdimo nove objekte, interakciju, komunikaciju…….

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *