Radionica za razvijanje fine motorike i grafomotorike
Radionice za decu od 3 do 6 godina,  Udruženje Nas Kutak

Radionica za razvijanje fine motorike kod dece

U prostorijama našeg centra, u subotu 11 septembra, održana je prva vikend radionica za razvijanje fine motorike, za decu uzrasta od 3 do 6 godina.

Voditeljka radionice je bila Ivana Jović, defektološkinja a ujedno i osnivač Razvojnog centra za decu i mlade Naš Kutak. 

Zašto baš radionica fine motorike?

Danas su deca često ispred televizora, tableta, telefona.  Njima definitivno dobro radi jedan prstić, onaj kojim rukuju telefonom. Savršeno dobro se snalaze na smart telefonima. Medjutim, taj mali ekran postaje tunel. Dete ne vidi ništa više sa strane. Vidokrug je sužen, pogled je usmeren samo ka ekranu koji obiluje jakim bojama. Onda se desi zastoj u razvoju govora.

Roditelji negde oko 3 godine se alarmiraju. Dobiju savet da treba da vežbaju finu motoriku kod deteta. Roditelji počnu da kupuju bockalice, lego kockice, puzzle i slično. Sve one igračke manjih formata. Te igračke i jesu korisne, ali one ne razvijaju finu motoriku. Pri igranju sa ovakvim igračkama, dete koristi samo dva ili tri prsta na svakoj ruci. Sama reč “fina” se odnosi na najsitnije, najmanje mišiće prstiju, a ne na ono što ti prsti treba da drže.

Fina motorika stvara neuronske veze koje će ostati u kori velikog mozga samo ako se koriste, jer mozak briše iz svoje memorije sve što čovek ne koristi. Zato je potrebno kod deteta stalno negovati stečena znanja i veštine, kako bi se one zadržale i razvijale kroz ceo život.

Kroz grupnu radionicu deca su stimulisana i uvežbavaju fine, precizne pokrete šake i prstiju uz održavanje, vežbanje i razvijanje dobre koordinacije oko-ruke. Manipulativna spretnost u ovom polju je važna i za razvoj dodatnih sinapsi u mozgu a samim tim i detetovih potencijala. 

Ovog vikenda je bila besplatna radionica, jer zaista želim da skrenem pažnju na sam razvoj deteta u tom nekom predškolskom dobu, a i na sam značaj fine motorike.

Zašto baš za uzrast od 3 do 6 godina? 

Zato što je najbolje vreme za ispitivanje fine motorike od treće godine života deteta. Dete su u tom periodu intetzivno razvija. Od tog perioda možemo pratiti i radom poboljšati razvoj veština kod dece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *